Египетският президент Хосни Мубарак сформира специална комисия, която да подготви промени в конституцията, чрез които да се намалят изискванията към бъдещите държавни глави и да се въведе ограничение на броя на мандатите, предаде АП. По този начин Мубарак се опитва да отговори на исканията на хилядите египтяни, които излязоха на протест срещу 30-годишното му управление.

Декретите бяха прочетени в ефира на националната телевизия от вицепрезидента Омар Сюлейман, който уточни, че друга комисия ще следи за изпълнението на реформите.

В комисията, която отговаря за конституционните промени, влизат шестима върховни съдии и четирима експерти по конституционно право. Тя ще трябва да даде конкретни предложения на Сюлейман до края на месеца.

Правителството обеща да направи известни отстъпки след началото на всенародните протести на 25 януари, но все още отказва да изпълни основното желание на демонстрантите - незабавна оставка на президента. Днешното решение на Мубарак е първа конкретна стъпка към реформиране на властта в африканската държава.

Американският президент Барак Обама призова за засилване на диалога в Египет. Той посочи, че по конституция Мубарак може да свика предсрочни президентски избори в рамките на 60 дни, но, според Обама, този период няма да е достатъчен за подготовка на свободни и демократични избори.

Египетският президент е наредил да започне разследване на сблъсъците между демонстранти и поддръжници на властта, както и на масовите арести на журналисти и правозащитници. „Младежта на Египет трябва да се ползва с признателността на нацията", се казва в официалното изявление на властите. Въпреки това, демонстрантите на пл. „Тахрир" са категорични, че няма да преговарят преди Мубарак да е напуснал властта.