Тристранните преговори за газовата криза между Русия, Европейската комисия и Украйна, ще бъдат възобновени в началото на септември, заяви на срещата в Брюксел председателят на ЕK Жозе Мануел Барозу, съобщи „Новости".

Евросъюзът счита, че все още е възможно да бъде намерено политическо решение за кризата в Украйна и бива да се стига до точка, от която няма връщане назад, посочи още Барозу.

„Ако продължи ескалацията на напрежение, тази точка може да настъпи. Считам, че още не е късно да се достигне до политическо решение на ситуацията, заяви председателят на ЕК след срещата си с президента на Украйна Петро Порошенко.

Еврокомисията вече е подготвила варианти за нови санкции срещу Руската федерация. Очаква се, лидерите на страните-членки на ЕС скоро да бъдат готови с приемането на новите мерки, стана ясно още от думите на Барозу.

Европейският съюз може да отпусне повече от един милиард евро заеми за Украйна през следващите месеци. Освен това може да обмисли и допълнителна помощ, казал още Барозу, цитиран от „Ройтерс".

През март ЕС предложи 11 млрд. евро пакет от заеми и безвъзмездна помощ на Украйна за следващите няколко години, за да й помогне да изправи на крака разбитата икономика. Повече от половин милиард евро в заеми и 250 милиона евро безвъзмездни средства вече бяха мобилизирани от Европейската комисия като част от този пакет, заявил пред журналистите Барозу след разговора си украинския президент Петро Порошенко.

Над 1 млрд. евро под формата на заеми могат да бъдат отпуснати през следващите месеци и ние сме готови да помислим за по-нататъшна финансова помощ за допълнителни нужди, определена от Международния валутен фонд по време на следващата мисия.

Не е ясно дали средствата, които Барозу има предвид, са над пакета от 11 млрд. евро, заложен през март.

Порошенко от своя страна заяви, че се надява, че неговият мирен план за разрешаване на кризата в Източна Украйна, ще спре войната в началото на септември.

Украйна се надява, че санкциите на ЕС срещу Русия ще стимулират истински преговори за деескалация на ситуацията в Донбас, заявил Порошенко на пресконференция в Брюксел. Той изрази надежда, че ЕК ще изготви решение за санкции.  По мнението му налагането на санкции ще зависи от това колко бързо може да се демонстрира напредък в борбата с украинската криза.

Припомняме, САЩ и ЕС не признават присъединяването на Крим към Русия и обвинява Москва във вмешателство в политиката на Украйна. Русия определи тези твърдения като неприемливи.

Западните страни от март многократно въведоха санкции срещу редица руски политици, бизнесмени и фирми, и заплашиха, че ще разширят действието на ограничителните мерки. Пример за прилагането на това решение са юлските санкции.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че не се съмнява, че Европейският съюз ще засили санкциите срещу федерацията.

На днешната среща в Брюксел се очаква да бъдат обсъдени ключови позиции в ЕС и ситуацията в Украйна.

Първоначално бе предвидено днес да бъде решено за новите санкции срещу Русия, но по-късно финландският премиер Александър Стъб заяви, че това няма да се случи днес.