Пловдивският административен съд отмени забраната на кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов за провеждане на мюсюлмански протест-митинг за Куршум джамия, съобщи БГНЕС. На пътя за Карлово има жандармерия, проверяват се автобусите. Очакваше се на митинга, който не бе разрешен от кмета, да дойдат мюсюлмани от Кърджали, Асеновград и Велинград.

Мюсюлманите искат да се спрат археологическите проучвания на Куршум джамия. По стари предания под джамията има християнска черква и че тя е строена с материали от разрушения манастир Свети Спас. Археологическият екип заяви още в началото на проучванията, че ще се отнесат с уважение към всички находки, които открият.

Протестът е под мотото „Да спрем унищожаването на храмове в европейска България" и е подкрепен от Главното мюфтийство. Главният секретар Ахмед Ахмедов определи забраната за провеждането му като проява на антидемократично отношение, а разкопките при Куршум джамия нарече нелегитимни. От мюфтийството са готови да продължат с протестите и извън Карлово, но все още уточняват по какъв начин да се провеждат те в по-голям мащаб.

"Митингът е измислен и има за цел да  създаде напрежение между етносите и вероизповеданията в Карлово", заяви кметът д-р Емил Кабаиванов пред Дарик след като вчера не позволи протестът да се проведе в центъра на града.

Той е категоричен, че спасителните археологически разкопки на обекта "Куршум джамия" са напълно законни и имат необходимото разрешителнот от Националния археологически институт. Научен ръководител е доц. д-р Маргарита Ваклинова.

За по-кратко от час приключи митингът на мюсюлманите, съобщи БНТ. От едната страна бяха жители на Карлово, от друга страна - мюсюлмани и главния мюфтия Мустафа Хаджи, който иска да превърне тази историческа сграда в действащ храм. Делото за претенциите на мюфтийството е спряно от Софийския апелативен съд, припомниха от обществената медия.

Напрежението се изразяваше във викове, без физически сблъсъци. "Кому беше нужна днешната провокация от Главното мюфтийство? От 100-те души, докарани от Южна България, само 3-ма са от Карлово. Видяхме опита на Главно мюфтийство да ни внесе проблем", заяви кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

"Куршум джамия е сграда, съхранена от карловци до днес като останки от Османското робство", категоричен бе градоначалника. Според него от мюсюлманското вероизповедание нямат право да искат спиране на археологическите разкопки. "Софийски апелативен съд отряза всякакви претенции на мюфтийството към имоти. Целта ни е да кандидатстваме с проект от ЕС за обновяване на сградата, но това не е джамия", категоричен бе Кабаиванов.