Не позволявайте на премиера Алексис Ципрас да върне драхмата и гласувайте с „Да" на референдума в неделя. Това призова бившият министър-председател и лидер на „Нова демокрация" Андонис Самарас пред „Блумбърг".

Според Самарас допитването е директен избор между еврото и драхмата.

Няма да позволим на Алексис Ципрас да ни върне към драхмата. Това би било катастрофа, би убило икономиката, а също би убило надеждите на гръцкия народ", категоричен е той.

Ципрас каза на гласоподавателите, че страната ще бъде неузнаваема до шест месеца - добре, той постигна целта си, добави Самарас.

Бившият гръцки премиер Костас Караманлис също призова гръцкия народ да подкрепи условията на международните кредитори, за да остане страната в Европа.

В телевизионно интервю Караманлис, който заемаше поста на министър-председател от 2004 до 2009 година предупреди, че „Не" на допитването ще бъде първа стъпка към напускане на еврозоната.

„Не" ще бъде първата стъпка към излизане от Европа, предупреди той.

Напрежението в гръцкото правителство се покачва, след като трима членове от коалиционния партньор „Независими гърци" се дистанцираха от референдума.

Миналата събота, когато аз гласувах в полза на референдума, бях уверен, че няма да се налага контрол върху капиталите, каза депутатът Василис Кокалис, допълвайки, че няма мандат за затваряне на банките.

Депутатът Костас Дамаволитис призова гърците да гласуват с „Да" за оставане в еврозоната. Законодателят Димитрис Каменос призова за оттегляне на референдума.