Израел са готови за 30-дневна война на различни фронтове, ако решат да ударят Иран. Тел Авив е „готов както никога преди" за такъв сблъсък.

Това заяви министърът на пасивната отбрана в оставка Матан Вилнай в интервю за вестник „Маарив", цитирано от „Франс прес".

По думите му Тел Авив е подготвен да посрещне последиците от сблъсък с Иран, ако еврейската държава се реши да удари иранските ядрени обекти.

Но той предупреди, че всеки военен опит трябва да бъде претеглен внимателно и призова Израел „винаги да координира действията си" със САЩ.

Оценките са за война, която ще продължи 30 дни на различни фронтове", изтъкна той, повтаряйки прогнозите на официални израелски лица, че войната може да вземе около 500 жертви.

Може да има по-малко фатални случаи, но може и да има повече, това е сценарият, който подготвяме според най-добрите експерти, поясни той.

През последните седмици зачестиха спекулациите за подготвян от израелското правителство удар срещу Иран.

По думите на Вилнай „няма причина за истерия" във връзка с това.

Според него трябва сериозно да се обмислят нещата преди да се вземе такова решение.

Единственият въпрос е дали е необходим такъв сблъсък. Понякога е по-добре да се отложи войната и да се претегли внимателно", поясни Вилнай.

Няколко представители от израелското правителство предупредиха, че могат да ударят Иран без чужда помощ.

Вилнай ще бъде заменен на поста от Шин Бет, който е действал като вътрешен министър по сигурността и ръководител на агенцията за контраразузнаване.

Той ще поеме дипломатическия корпус в Китай.