Супервулкани, способни да унищожат човечеството, може да изригнат много по-скоро, отколкото смятаха досега учените.

Това пише електронното издание The Independent, като цитира изследване на учени от САЩ.

Супервулканите са огромно, но малко познато природно бедствие, в очакване да се случи. В света съществуват малко такива вулкани, но ако някой от тях изригне, ефектът ще бъде опустошителен.

Смята се, че звукът от изригването на супервулкан ще се чуе по цялата планета, черен дъжд ще се изсипе и небето ще потъмнее над цялата земята. Учените са на мнение, че това е второто най-голямо бедствие по разрушителността, която би причинило на земята (след удар от голям астероид).

В недрата на огромните вулкани има масивни басейни от магма, които се натрупват дълбоко под земята. Преди се смяташе, че са нужни между 100 000 до 200 000 години, за да се достигне налягане, необходимо за огромно изригване. Сега обаче, изследване, публикувано в онлайн списание Public Library of Science ONE, показва, че процесът може да отнеме само хиляди или дори стотици години.

Изследването е установило, че гигантските магмени басейни всъщност може да съществуват само няколко хиляди или дори няколко стотин години, преди да се взривят.

Новото откритие може да се окаже изключително лоша новина за националния парк Йелоустоун в САЩ, под който има резервоар от магма. От 2004 г. насам
този резервоар се увеличава с рекордна скорост.

Паркът в щата Уайоминг се намира точно над огромна маса от разтопена скала, която е на около 300 мили дълбочина, но в най-високата си точка е на 30 мили под земята.

Образуването на горещите разтопени скали започва най-малко 400 мили под повърхността на земята.
Калдерата (вулканично образувание) Йелоустоун прилича на капак на тенджера и се е образувало при последното суперизригване в тази област, което се е случило преди 600 000 години.

Учените смятат, че супервулканът може да изригне отново.
Той е изригвал общо три пъти през последните 2,1 милиона години.

Най-скоро изригналият супервулкан в света е Тоба - преди 74 000 години в Суматра.
Той е бил десет хиляди пъти по-голям от планината Сейнт Хелънс и изригването му е
било глобална катастрофа.

Изтъкнатият учен д-р Гилерм Гуалда от университета Вандербилт в Нашвил, Тенеси, съобщи: "Нашето изследване показва, че когато тези изключително големи басейни магма се образуват, те са краткотрайни и не могат да съществуват много дълго, без да изригват".

"Фактът, че процесът на формиране на магмата се случва в историческото време, а не в геоложкото време, напълно променя същността на проблема", допълват изследователите.

Супервулкан е вулкан с най-мощните и обемни изригвания - над 1000 кубични километра. При изригването си обхваща много голяма площ, може да промени околната среда напълно и да повлияе на глобалния климат. Обикновено има катастрофални последствия за живота (например така наречената вулканична зима, подобна на ядрената зима). Такива изригвания са съпроводени с изхвърлянето в атмосферата на милиони тонове пепел, които закриват слънцето, както и отровни газове, последвани от киселинни дъждове. Обикновено те изригват в интервал от няколко милиона години.

Изригване на супервулкана в Йелоустоун, САЩ би довело до няколкогодишна вулканична зима, както и до смъртта на милиони хора.
Освен в Йелоустоун, супервулкани има в Лонг Вали и Долините Калдера в САЩ, Езерото Тоба (Северна Суматра, Индонезия), Вулканът Таупо (Северен остров, Нова Зеландия) и Айра Калдера (Япония).