Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата срещу решението на Българската народна банка (БНБ) за отнемането на лиценза на Корпоративна търговска банка (КТБ). Това става ясно от съдебно решение публикувано в деловодната система на ВАС днес следобед. Съдебният акт подлежи на обжалване в седемдневен срок, съобщи Money.bg.

Тричленният съдебен състав (съдиите Таня Вачева, Иван Раденков, Соня Янкулова) е оставил без разглеждане жалбите на основните акционери в банката - „Бромак" на Цветан Василев, „Бългериан акуизишън къмпъни" и Орлин Русев и Вера Ахундова, с мотива, че акционерите нямат пряк и личен правен интерес да обжалват решението на БНБ. „Понятието за интерес от разрешаването на спора се разбира като пряк и вече възникнал интерес от последиците, на основанията, въз основа на които се иска отмяна на атакувания акт. Т.е. правният интерес трябва да е пряк, в случая носител на този интерес е КТБ като адресат на административния акт", пише в съдебния акт.

Банковата дейност е строго регламентирана, поради заложените важни интереси на обществото, а отнемането на лицензията оказва решаващо въздействие върху способността на банката - като неин адресат - да продължи да осъществява операциите си като действащо предприятие. Ето защо именно нейните интереси са пряко и непосредствено засегнати с решението за отнемане на банковия лиценз. А търговското дружество защитава интересите си в производството чрез своите органи.

Акционерите нямат пряк и личен правен интерес от оспорване на решението за отнемане на банковия лиценз, те са засегнати косвено от предприетите от надзорния орган специални мерки. КТБ и акционерите са в членствени правоотношения помежду си. Именно тези правоотношения от частноправен характер опосредстват ефекта от оспорения административен акт върху правната сфера на жалбоподателите в качеството им на акционери. Твърдяното от тях намаляване на цената на акциите в КТБ не е пряк и непосредствен резултат от отнемане на банковия лиценз, а от обективното състояние на банката, гласи друга част от съдебното решение.

Самият акт е подписан с особено мнение от съдия Соня Янкулова, която го мотивира с решение на Европейския съд по правата на човека по дело срещу България.
Решението на тричленния състав на ВАС не е окончателно и делото за отнетия лиценз на КТБ ще бъде разгледано и от петчленен състав на ВАС, ако се обжалва.