Шансовете за постигане на споразумение между Иран и представителите на Шесторката (САЩ, Китай, Русия, Франция, Великобритания и Германия) в срок практически са нулеви.

Това потвърди дипломатически източник от западна делегация, цитиран от ТАСС, след състоялата се в неделя вечерта вечеря във Виена, организирана от външния министър на Великобритания, на външните министри на държавите от Шесторката.

В работната вечеря участие са взели външните министри на САЩ, Великобритания, Франция, Германия и координаторът на ЕС Катрин Аштън.

Преди това руският външен министър Сергай Лавров проведе среща с иранския си колега Джавад Зариф, са съобщили от иранската делегация. Бяха проведени и други двустранни срещи.

Световните сили и Иран ще направят последен опит за постигане на споразумение по иранската ядрена програма преди изтичането на крайния срок днес, макар позициите на страните да са много раздалечени. Това каза британският външен министър Филип Хамънд.

Припомняме, че днес е и крайният срок за постигане на споразумението, но както News.bg съобщи по-рано, според иранската делегация това е невъзможно.

Междувременно, в Иран се проведе протест в защита правото на страната на ядрена програма. В столицата Техеран около 300 студенти, облечени в традиционни дрехи, издигнаха лозунги срещу наложените на страната им санкции и скандираха "Смърт на САЩ и Израел".

Израелският премиер Бенямин Нетаняху повтори позицията по отношение на сделка с Иран - това, по думите му, би била "лоша сделка и голяма грешка, от която печели само Иран".

Припомняме, Шесторката настоява Иран да ограничи ядрената си програма в замяна на вдигането на санкциите, наложени от ООН.  Иран отхвърля твърденията, че се опитва да развива ядрено оръжие. Теократичната държава твърди, че нейната програма е абсолютно мирна и цели само и единствено производството на електроенергия.