Социалният министър Ивайло Калфин не вижда смисъл в идеята на колегата си Петър Москов държавните служители със заплати на стойност над две минимални да си плащат сами здравните осигуровки.
Това обяви самият той след участието си в бизнес форум, посветен на 120 години от създаването на търговските палати в България.

Вероятно е хубаво да поговорим с него, преди да предлага, коментира вицепремиерът по отношение на здравния министър. Калфин призна, че не е склонен на подобна стъпка, тъй като в момента всички държавни служители се осигуряват от държавата на 100%.

Това стана преди време за сметка на заплатите, ако на някого трябва да се връща ангажиментът сам да си плаща, то това трябва пак да мине през съответната корекция в заплатата, това го обсъждахме още при идеята за пенсионната реформа. Мисля, че всички са съгласни, че по този начин ефективността е много по-ниска, убеден е Калфин.

Запитан от news.bg дали все пак след диалог с Москов би подкрепил идеята, вицепремиерът сподели, че би поговорил с колегата си, който вероятно не е получил достатъчно информация или има някакви аргументи, с които  пък Калфин не е запознат. Не искам през медиите да си говорим с него, но не виждам логика част от публичните служители да бъдат в различен режим, уточни социалният министър.

По думите му, ако това предложение се вкара в Кодекса за социално осигуряване, ще се промени значително  системата. Обсъждахме го в Тристранката, общият извод е, че ако вноските се върнат обратно през заплатите, ефективността ще е много по-ниска, сигурен е Калфин.