Американският държавен секретар Джон Кери обеща близо 500 милиона долара хуманитарни помощи за хората и страните, засегнати от гражданската война в Сирия, съобщи "Ройтерс".

Пакетът с помощта включва над 250 млн. долара за подпомагане на бежанците и общностите домакини в съседните страни, засегнати от кризата, посочи Кери.

Държавният секретар пристигна днес в Турция да търси подкрепа за по-сериозни военни действия срещу екстремистите от „Ислямска държава".

Това става, след като Турция отказа да позволи използването на своите военновъздушни бази в южната част на страната за нападения по позиция на джихадистката групировка.

Френският президент Франсоа Оланд в момента се намира в Багдад, за да подсили подкрепата за формирането на коалиция за борба срещу „Ислямска държава", отбелязва БиБиСи.

Припомняме, десет арабски страни се съгласиха да помогнат на САЩ срещу джихадистите, които според ЦРУ могат да наброяват до 31 хил. бойци.

Франция, заедно със САЩ, също предложи своята подкрепа за военна интервенция срещу ислямистите, като част от коалицията, сформирана от Вашингтон.

„Целта е да координираме помощта, подкрепата и действията за единството на Ирак и срещу терористичната групировка", заяви Франсоа Оланд в началото на своето еднодневно посещение в Ирак.

Френският президент увери иракския си колега Фуад Масум, че Франция подкрепя и е солидарна с новото иракско правителство, което беше обявено по-рано тази седмица.