Жителите на северозападната турска провинция Одрин обмислят да заведат дело срещу българското правителство заради наводненията, предизвикани от язовирите в съседната държава. Това обяви министърът на горите и водите Вейсел Ероглу, цитиран от Hurriyet daily news. Той заяви подкрепата си към подобен ход.

Припомняме, страната ни подготви спешна нота до Република Турция и Република Гърция с актуална информация за нивото на реките Марица, Тунджа и Арда към 18:00 часа на 03.02.2015 г , както и актуално състояние на намиращите се по поречието на р. Арда язовири.

Тракийският град Одрин, който граничи с България, през последните дни бе засегнат от наводнения от реките Тунджа и Марица. Проливни дъждове се изляха на Балканите и предизвикаха рязко покачване на речните нива в района.

Ероглу каза, че наводненията в града, заради които преди два дни се наложи евакуация на две села, след като големи част от тях бяха потопени, са били причинени от внезапното топене на снеговете в България и язовирите, построени от българското правителство „без да се отчита възможността от наводнения".

„Те построиха няколко язовира, но за съжаление не оставиха свободен обем при наводнения", каза министърът в отговор на журналистически въпроси.

Вейсел Ероглу заяви, че жителите на Одрин са обявили, че обмислят дали да заведат дело срещу България. Той потвърди още, че турските власти са предупредили своите колеги в София много пъти по този въпрос, но сега гражданите са загубили търпение.

Министърът се оплака и от бездействието на България по отношение на съвместния проект за Тунджа.

„Това е съвместен приятелски проект. Ние изпълнихме всичко. Но когато дойде време за двустранното споразумение, българското правителство не направи нищо, въпреки че ние изпратихме проекта", коментира министърът.

Тъй като двете страни не успяха да постигнат споразумение за строежа на общ язовир на река Тунджа, Анкара е изготвила план Б за предотвратяване на наводнения в района чрез изграждането на язовир от турската страна на границата, обяви Вейсел Ероглу. Той изрази надежда, че ще успеят да намалят наводненията от Тунджа и Марица.