"Възстановяването на работата на Националния съвет по превенция на престъпността е важна крачка". Това заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова по време на парламентарния контрол.

Народният представител от АБВ Светослав Белемезов настоя Бъчварова да изложи  визията на МВР относно недопускане на конфликти и напрежение в райони като с. Катуница, с. Гърмен и кв. "Орландовци". Той изрази мнение, че е необходима е обща карта да даде общ анализ на критичните точки в страната и да бъдат взети мерки там.

Бъчварова изтъкна, че стратегията за превенция на престъпността 2012 -2020 г. е приета преди три години по време на първия мандат на ГЕРБ. Преди месец била рестартирана работата на Националния съвет по превенция, в който участват представители на всички министерства, включително и от сдружението на общините.

Бъчварова обаче е на мнение, че само усилията на МВР не могат да решат проблемите, които има толкова дълго време в годините. От страна на МРРБ има предложение да се намерят сгради, които са дъжавна собствност, да се предложат за настаняване на хората в Гърмен.

Бъчварова сподели идеята за това всички ведомства да изпратят доклади с мерки в насока на превенцията на престъпността. На тази ще бъде израбтена обща стратегия.

"Най-силният фактор за интегриране на ромите е те да разберат, че към тях няма специфични мерки, а мерките са такива, каквито към всеки друг гражданин", подчерта силовият министър.

Бъчварова за отбеляза нежеланието на местната власт да се изпълни едно или друго решение. Силовият министър обвини кмета на Гърмен и общинското ръководство за отказа им да предложат настаняване на хората в близки сгради.