Вирусът ебола намалява смъртоносната си вирулентност, когато се разпространява само сред хората. Това мнение изрази директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, цитиран от БТА. Според него е почти сигурно, че след случая на ебола в САЩ, там епидемия няма да плъзне. Подобни епидемии се самоограничават, защото вирусът е необичаен причинител на заболяване у хората.

По думите на експерта характерно за повечето заболявания, които нормално са сред животните, но се появяват и сред хората, е че микроорганизмите, които ги причиняват са много по-опасни и смъртоносни, отколкото сред животните. Той обясни, че обикновено вирусът се развива така че да се запази или да създаде себеподобни. В човешкия организъм обаче това не може да се случи, защото той е толкова смъртоносен, че не може да се разпространява.

Проф. Тодор Кантарджиев коментира разпространението на грипния вирус и предпазните мерки. Той отбеляза, че най-уязвими към заразяване са хронично болните и възрастните хора. Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести коментира, че грипният вирус може „да прелита" най-малко метър и половина, а върху повърхност „живее" два часа. Специалистът уточни, че единичните случаи на грип започват в края на октомври, а пикът е през януари. Близо 10-15 на сто от случаите на грип се усложнявали с бактериална инфекция.

Миналата година е доказано, че от 100 души, които са били в контакт с грипния вирус и той се е размножавал в тях, само 27 % са заболели. По думите на проф. Кантарджиев останалите правят имунен отговор срещу грипа, но нямат клиничните прояви на болестта и я прекарват „на крак", защото имат достатъчно напрегнат имунитет.

Експертите препоръчват да се консумира повече риба, заради съдържанието на витамин Д, който е отговорен за синтеза на антителата и поддържане на имунитета, както и антиоксиданти - червени зеленчуци и плодове, цитруси, заради съдържанието на витамин С.