Все още не е осъществена връзка с носителя на Нобеловата награда за мир тази година - китайският дисидент Лю Сяобо.

Полицията държи репортерите настрана от затвора, където Лю излежава 11-годишна присъда.

Китайските власти нарекоха Сяобо престъпник и заявиха, че присъждането на Нобеловата награда за мир на дисидент е "цинизъм" и противоречи на целите, за които се дава тя.

Едно изданието в Китай, което излиза на английски език, в уводната си статия днес пише: Очевидно тазгодишната Нобелова награда за Мир има за цел да ядоса Китай, но няма да успее. Точно обратното - комитетът се опозори."

В петъчните новини в китайските телевизии не беше споменато за присъждането на наградата на Сяобо.

Международните телевизионни медии, които излязоха със съобщение за наградата, бяха блокирани от китайските медии.

При търсенето в интернет с ключовите думи „Нобелова награда за мир" и Лю Сяобо в китайското интернет пространство не се появяват намерени резултати.

Междувременно американският държавен секретар Хилари Клинтън призова Китай незабавно да освободи активистът.

Призоваваме Китай да спазва своите международни задължения за спазване на човешките права и да уважава основните права и свободи на всички китайски граждани. Повтаряме нашия призив за незабавното освобождаване на Лю Сяобо от затвора.", гласи изявление на Клинтън.

Върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън поздрави тазгодишният носител на Нобеловата награда за мир - китаеца Лю Сяобо и изрази надежда, че той ще може да я получи лично, тоест че ще бъде освободен от затвора, за да отиде на церемонията по награждаване в Осло.