По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ-БАН) днес валежите ще продължат. Очаквани количества между 5 и 15 л/кв.м, в отделни райони до 20 л/кв.м.

Най-интензивни, придружени и с гръмотевици, ще са валежите в Южна България. В областите Смолян и Кърджали е в сила оранжев код.

Утре все още ще превалява слаб дъжд, към привечер ще спира, с количества 3-10 л/кв.м. Първият ден от другата седмица се очаква да е без валежи. През нощта срещу вторник на отделни места ще превали слаб дъжд - количествата ще са 1-5 л/кв.м.

Водните количества в реките в цялата страна са над праговете за високи води. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.

В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, тенденцията за повишаване на речните нива в страната ще се запази през следващите няколко дни. Оттокът, формиран от прогнозирани валежи, интензивно снеготопене и висока почвена влага се очаква да бъде значителен и ще доведе до съществени повишения на речните нива в цялата страна.

Предстоящото активно снеготопене е най-рисковият фактор. Вчера в Пазарджик областният управител обяви превантивно частично бедствено положение, заради нарушени диги на реките Тополница и Луда Яна, които чакат да бъдат ремонтирани с месеци.

Черноморски басейн: очакват се повишения, в резултат на прогнозирани валежи и снеготопене в горното течение на река Камчия - реките Голяма и Луда Камчия.

С повишено внимание трябва да се следят водосборите на реките Искър, Тунджа, Марица, Арда, Места и Струма.

Притокът към яз. Искър ще се увеличи в резултат на частично снеготопене и очакваните по-значителни валежи днес. По- значителни ще бъдат водните количества, формирани във водосборите на р. Палакария и р. Шипошница.

Ще се увеличи и притокът към яз. Панчарево в резултат на частично снеготопене и очакваните по-значителни валежи днес и утре във водосбора на р. Искър след яз. Искър до яз. Панчарево.

По-значителни ще бъдат водните количества, формирани във водосборите на р. Бистрица Витошка, р. Егуля и р. Планщица.

В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.