Лидерът на РЗС отправи сериозни критики към администрацията на президента на САЩ Барак Обама по време на посещението си в Ню Йорк. Там Яне Янев присъства на серия от събития, организирани от предизборния щаб депутата в местния парламент, Даниел Халоран, настоящ кандидат за конгресмен от Републиканската партия на САЩ.

Той бе официален гост на прием, организиран от еврейската общност в подкрепа на Даниел Халоран, провела се в израелски ресторант в Манхатън, съобщават от пресцентъра на РЗС.

Приемът бе организиран от доктор Йозеф Дрейгър, личен приятел на министър- председателя на Израел Бенямин Нетаняху.

Яне Янев отбеляза, че през последните няколко години, които са изключително предизвикателство за сигурността на Държавата Израел, тя е била неглижирана от администрацията на Барак Обама. Лидерът на българските консерватори заяви, че е изключително разочарован от безхарактерната позиция на Белия дом след атентата срещу мирни еврейски и български граждани на летище „Сарафово" в Бургас и тя е показателна за безличното отношението на президента Барак Обама към приятелите на САЩ.

Той изрази надежда, че еврейската общност ще подкрепи Даниел Халоран на предстоящите избори, за да може в Камарата на представителите на САЩ да има човек, „който е достатъчно силен и смел, за да може да отстоява включването в дневния ред на американската външна политика въпросите, засягащи борбата с тероризма и радикалния ислям", които по думите му са  от особена важност и за България.

Даниел Халоран в характерния за него емоционален подход посочи, че в неговото сърце след САЩ основно място заемат две държави - България и Израел. Той обеща, че след изборите на 6 ноември вече в качеството си на американски конгресмен, първото му задгранично официално посещение ще бъде в София и Тел Авив.