• Процесите срещу задържаните в Гуантанамо може да започнат догодина

За първи път президентът Буш призна за наличието на тайни затвори за терористи извън границите на САЩ.

В реч пред Белия дом Джордж Буш съобщи, че в затвора Гуантанамо в Куба са били изпратени 14 ключови членове на Ал Кайда.
Те са под наблюдението на ЦРУ и ще бъдат изправени пред съд.  

Сред тях е Халид Шейх Мохамед - мозъкът на  атентатите от 11 септември 2001 г. в САЩ.

По думите на Буш заловените терористи са най-добрият източник на информация, която е помогнала за предотвратяването на нови терористични атентати в САЩ и в чужбина.

Благодарение на тази информация е била изградена и картина за структурата на Ал Кайда. Нашата сигурност зависи от тази информация, отбеляза американският държавен глава. 

Програмата на ЦРУ за тайните затвори спасява невинни животи, категоричен бе Джордж Буш.

По думите му всички заловени са криминални, производители на бомби, потенциални самоубийци и тренери в терористични лагери.

Джордж Буш увери, че правата на затворниците ще бъдат съблюдавани права съгласно женевската конвенция.

Американският държавен глава бе категоричен, затворниците не са подлагани на мъчения, а самият той никога не е ауторизирал ЦРУ да използва подобни методи.

Американският президент призова Конгреса да приеме конкретни закони, които да легитимират борбата с тероризма и да не допускат американски служители да бъдат съдени за злоупотреби и малтретиране на затворници.

Всички задържани терористи ще бъдат третирани хуманно и съгласно американското законодателство, категоричен бе Буш. 

По думите му дори и сега те получават същите медицински грижи както персонала, който ги охранява. За съблюдаването на правата на затворниците следят представители на 30 страни и международни организации.

Дрождж Буш подчерта, че най-важната задача на ЦРУ е залавянето и изправянето пред съд на терористите. Близките на загиналите при атентатите от 11 септември чакаха търпеливо за справедливост. Техните убийства ще получат възмездие, категоричен бе Буш.