Нов доклад на ООН показва, че са се увеличили военните престъпления в Сирия, които са извършвани от двете страни, както и че конфликтът започва да се превръща в религиозен, съобщава „Гардиън".

В доклада се отбелязва, че правителството на Сирия и негови паравоенни групи продължават да провеждат широкомащабни атаки срещу гражданите, извършват убийства, мъчения, сексуални посегателства, нарушават човешките права, екзекутират без процес - извършват престъпления срещу човечеството.

Антиправителствените въоръжени групи извършват военни престъпления, включително убийства, екзекуции без процес, държат заложници и атакуват защитени обекти, допълва се в доклада.

Разследващите отбелязват, че са открили доказателства за най-малко 8 кланета, извършени от правителствените сили и едно от бунтовниците за последната година и половина.

Извършените тежки престъпления са от април 2012 година. Най-голямото клане е извършено от правителствените сили в Рас ал-Набе през май тази година. Убити са между 150 и 200 души.

Докладът е изготвен от комисия към ООН за разследване на Сирия.

Отбелязва се за предполагаемо използване на химически оръжия, но не е възможно да се разследват твърденият.

С доказателствата в наличност не е възможно да се стигне до откритие, че са използвани химически агенти, до такива оръжия или извършителите. Разследването продължава", подчертава се в доклада.

Той също така критикува държавите, които снабдяват с оръжия сирийското правителство и опозицията.

Комисията отбелязва, че в сирийската опозиция има „вътрешна борба", която създава „политически вакуум, който подхранва продължаващото раздробяване и разпадане на политическата власт...".