Сръбският парламент прие историческа декларация, осъждаща клането в Сребреница през 1995 година, когато бяха избити 8000 босненски мюсюлмани, предаде АФП.

Документът беше подкрепен с гласовете на 127 от 173 депутати, присъстващи в Скупщината.

Декларацията осъжда избиването на мюсюлманите и се поднася извинение на жертвите. Премиерът Мирко Цветкович заяви, че „резолюцията за Сребреница е необходимо да се дискутира в парламента, защото с това Сърбия цели да покаже желанието си за регионално помирение и да демонстрира добросъседски взаимоотношения".

По този начин беше сложен край на годините на отричане на събитията в Сребреница, предаде  АФП. Агенцията коментира, че документът показва желанието на политическия елит в Белград да направи нов прочит на близката история, свързана с кървавото разпадане на Титова Югославия.

Дебатите са резултат от амбициите на Белград за присъединяване към ЕС и ще насочат вниманието към опитите на съседката ни да поеме отговорност за част от причинените жестокости по време на войната, коментира Ройтерс.

Клането в Сребреница е военно престъпление по време на гражданската война в Босна и Херцеговина, което е класифицирано от трибунала на ООН като геноцид. В околностите на град Сребреница през юли 1995 г. са били избити до 8000 босненски мюсюлмани - мъже и младежи. Твърди се, че зверството е извършено под ръководството на генерал Ратко Младич в няколко различни места, като за прикриване на следите жертвите са били препогребвани неколкократно.