Руските военни самолети могат да се върнат в Куба. Това пише тази сутрин руският вестник „Известия".

Позовавайки се на високопоставен военен източник вестникът посочва, че връщането на руските ВВС на острова в Атлантическия океан ще бъде отговор на разгръщането на американска противоракетна система в Източна Европа.

"И свърхзвуковият страгически бомбардировач-ракетоносец Ту - 160 и стратегическия бомбардировеч Ту - 95МС по своите технически характеристики са способни да стигнат и до Куба. Но само техническите възможности са недостатъчни - нужно е политически решение", пише вестник „Известия".

Разговори за такива намерения се водят, потвърждава източникът, но посочва, че всичко е само на ниво предварителни разговори.

"От Куба до американското крайбрежие са всичко на всичко 90 мили. Въпреки това САЩ имат „свои уши и очи" на самия остров - базата Гуантамо - там не е само затвор за терористи, пише вестникът.

Ситуацията напомня на годината 1962, когато е т.нар. Карибска криза. Това е най-острата международна криза по време на Студената война, възникнала в отношенията между СССР и САЩ във връзка с настаняването на съветски установки за балистични ракети в Куба.

Кризата започва на 14 октомври, 1962, когато американското разузнаване изнася данни пред Джон Кенеди, че стартови площадки на съветски атомни ракети на острова са установени на острова.
Карибската криза продължава 14 дни и от историците се посочва като най-близкия момент до прерастването на Студената война в ядрена и трети световен сблъсък.
Карибската криза завършва на 28 октомври, 1962, когато съветският лидер Никита Хрушчов обявява, че инсталациите ще бъдат демонтирани.