Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф приветства историческото ядрено споразумение със световните сили, съобщават световни агенции.

Иранските ядрени преговори „достигнаха до успешен завършек", изтъкна той на пресконференция с шефа на външната политика на ЕС Федерика Могерини във Виена.

Той поясни, че сделката е печеливша за всички страни.

„Вярвам, че това е исторически момент. Постигнахме споразумение, което не е перфектно за всеки, но това e, което постигнахме. Днес можеше да бъде краят на надеждата, но сега ние отваряме нова глава на надеждата", категоричен е топ дипломатът на Иран.

Според него сделката отваря нови хоризонти за разрешаване на сериозни проблеми, които засягат международната общественост.

Могерини от своя страна подчерта, че споразуменията „откриват пътя към нова глава в международните отношения" и показват, че дипломацията може да преодолее десетилетия на напрежение. „Това е знак за надежда в целия свят", категорична е тя.

Иранският президент Хасан Рохани написа в „Туитър", че ядреното споразумение ще открие „нови хоризонти", което позволява „тази ненужна криза" да бъде разрешена.

Рохани добави, че успешните преговори показват свършената „конструктивна работа".

По думите му сега ще могат да се насочат към общите предизвикателства, имайки предвид „Ислямска държава".

Междувременно държавната медия на Иран информира, че оръжейното ембарго върху Иран ще бъде вдигнато и страната ще може да внася и изнася оръжия на базата „случай по случай".

Ядрените преговори между Иран и световните сили започнаха през 2003 година.