Правителството на Турция обяви, че е готово да спре проекта за преустройство на парк „Гези" в Истанбул, докато съдът излезе с решение по казуса. Това стана след разговори с протестиращите, съобщава Би Би Си.

Планът за преустройството на парк „Гези" доведе до избухването на най-големите антиправителствени протести в Истанбул и други големи градове в страната от над десетилетие насам.

Петима души загинаха и над хиляда бяха ранени от началото на протестите на 31 май тази година на площад Таксим. Миналия месец Истанбулски съд наложи забрана на плана да се изрежат дърветата в парка, за да се построи копие на османска казарма от 18 век., но правителството тогава я обжалва по съдебен път.

Снощи турският министър-председател Реджеб Таийп Ердоган остана до късно на среща с представители на протестиращите в Анкара, след която обеща да замрази проекта, докато съдът не се произнесе по казуса.

Въпреки обявените намерения на правителството да изчака съдебното решение, разпънатите палатки на площад Таксим в Истанбул останаха по местата си и тази сутрин.
Представители на протестиращите заявиха, че ще обмислят предложението на премиера след вчерашните разговори и ще обявят своето решение тази вечер.

Протестиращите обвиняват Ердоган в опити да наложи консервативните ислямски ценности, които са в противовес със светския характер на държавата.

„В случай, че съдът позволи проектът да продължи, ще се проведе обществено допитване за нагласите и мнението на хората по въпроса" каза говорителят на правителството Хюсейн Челик.

Припомняме, полицейското насилие срещу протестиращите имаше широк международен отзвук, а Европейският парламент прие резолюция, осъждаща насилието.
Говорителят на Белия Дом, Джей Карни призова турските власти да спазват фундаменталните права на мирно събиране и свободно сдружаване.