Протести в столичния автотранспорт подготвят синдикатите. Недоволството е продиктувано от съкращения. Без работа са останали 77 души, съобщава БиТиВи.

Сред съкратените са Светозар и Симеон, които отговаряли за техническата изправност на автобусите. Светозар е работил в продължение на 9 години, а Симеон - 28 години.

Още 75 работници се намират в същото положение. Официалната причина за съкращението им е намалялата работа. Това станало заради нови 126 автобуса, които в последната година са подменили автопарка. Докато са в гаранция те се обслужват не от общинското дружество, а от фирмата-вносител.

Изпълнителният директор на „Столичен автотранспорт" Слав Монов обяснява, че предприятието е публично и се издържа от парите на софиянци и той трябва да е отговорен за разходването на средствата. Ако работниците не били съкратени, щели да им плащат заплати без да работят.

Според синдикатите съкращенията целят друго. Председателят на Федерация на транспортните работници към КТ „Подкрепа" Илиян Ценов смята, че се цели минимизация на дейността на предприятието, за да може да се преотдават на външни фирми. Това може да се случи с дейности, които няма да могат да бъдат обслужвани поради съкращението.

От синдиката са категорични, че процедурата по съкращаване на работниците също била нарушена. Затова и спряга протест. Предстои да се изяснява кога и къде.

Междувременно Инспекцията по труда е започнала проверка.