Трети ден протестират земеделските производители.

Зърнопроизводители от областите Русе, Разград и Силистра блокираха ГКПП "Дунав мост" два пъти за по 15 минути между 12.00 и 13.00 часа, като обикаляха бавно кръговото кръстовище пред граничния пункт с около 100 селскостопански машини.

"Ще протестираме, докато започне промяната на бюджета между първо и второ четене, за която се надяваме. На договорености и подписи вече не вярваме. Искаме реални действия", подчерта председателят на Сдружението на зърнопроизводителите от Лудогорието Мариела Йорданова.

"Отчитаме трудностите на правителството и сме готови на диалог. Ние не протестираме само за десетте лева национално доплащане на декар обработваема площ, а за точни и ясни правила в този бранш", каза координаторът на протеста Иван Караиванов.

В същото време по околовръстният път на Добрич около 60 трактора с развети национални знамена и плакати "Земеделието не е политика, а хляб", "Не убивайте българското земеделие", "Искаме ясни правила в земеделието" се движиха повече от два часа около града.

Селскостопански машини са струпани и на изхода на Генерал Тошево за ГКПП-Кардам, съобщи секретарят на Областния съюз на земеделските кооперации Кирил Комитов, цитиран от БТА. Протестиращите, сред които са и арендатори от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, продължават да настояват да бъдат осигурени необходимите средства за сектора в бюджета за 2012 година.

Зърнопроизводители със селскостопанска техника блокираха най-тесния участък на главен път Е-79, край Мездра, съобщава БНР.

В последния момент врачанските зърнопроизводители, към които се присъединиха и фермери от Монтанскo, промениха мястото на протеста и блокираха на две места международния път Е-79 край Мездра. Невъзможно е движението по главния път от София към Северозападна България. Алтернативните маршрути са трудно проходими поради лошото състояние на пътищата.

Най-засегнат е трафикът на ТИР-ове от столицата към фериботите във Видин и Оряхово поради невъзможността на тежкотоварните камиони да се движат по междуселските пътища. Протестиращите се заканиха блокадата да бъде безсрочна.

Зърнопроизводители от Видинско с тежки машини са затворили две от четирите ленти на главен път Е-79, на изхода на Видин. Блокадата продължава още един час.

Повече от 100 селскостопански машини от цялата Ямболска област потеглиха от Елхово към граничния пункт Лесово на българо-турската граница. Това съобщи координаторът на протестните действия за Ямболска област Николай Димов. Все още не е взето решение дали да бъде блокиран пунктът, но колоната максимално ще затрудни движението по главен път 1-7, тъй като по него се движи тир-потокът от и за Турция.

Точно в 12 часа 300 трактора при подадена команда се насочиха към платното на международния път за Турция. В момента движението е блокирано. Напрежението ескалира и протестиращите заявиха, че ще спрат движението за два часа. Все още няма информация от полицията дали блокадата на Капитан Андреево е разрешена.

В 12 часа земеделци от Сливен, Ямбол и Бургас с над 250 селскостопански машини, блокираха кръстовището Петолъчката. Движението днес ще бъде спряно, докато земеделците получат гаранции, че подписаното от правителството споразумение ще бъде изпълнено. Около 200 трактора с протестиращи са тръгнали за София.

Протестиращите на петолъчката издигат плакати гласящи: "Спасете земеделието!", "Да се спазват споразуменията" и "Г-н Дянков, българското земеделие не търпи експерименти". Образували са се колони от автомобили на Петолъчката.