Русия обяви, че ще пропусне срещата на външните министри в Париж за Сирия, която има само за цел да изолира сирийския режим и да попречи на шансовете за директни мирни разговори.

Изглежда, че тази среща не цели да открие основа за диалог със Сирия, а противоположното", казва се в съобщение на руското външно министерство.

Днешната среща в Париж цели „задълбочаване на противоречията между опозицията и Дамаск като се насърчава международната изолация на режима", допълва се в съобщението.

По-късно днес френският външен министър Ален Жупе ще посрещне Държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън и други 12 колеги в Париж. Очаква се отново да призоват сирийския режим да спазва мирния план на Кофи Анан.

Русия обяви, че срещата малко се различава от предишните две на групата „Приятели на Сирия". Москва ги пропусна защото страните, които участваха на нея призоваваха Башар Асад да напусне властта.

Руското външно министерство подчерта, че срещата в Париж е „едностранчива" както групата „Приятели на Сирия" защото не включва представители от сирийския режим.

В съобщението на министерството се съобщава още, че тези, които се интересуват от отворен диалог „не трябва да се обвързват в пагубно политическо аматьорство" и да покажат подкрепата си към плана на Анан, който е от шест точки.