България е един много стабилен партньор в Европейския съюз, ние много уважаваме позициите й.
Това увери министърът на външните работи на Холандия Берт Кундерс, който е на официално посещение у нас.

След срещата си с нашия министър на външните работи Даниел Митов двамата застанаха „рамо до рамо", за да разкажат какво са си говорили. Очаквано ключово място в разговорите им е било запазено за „горещия" въпрос за бежанската криза и ситуацията в Сирия.

Холандия е повече обект на бежанците отколкото България", отбеляза министър Кундерс и добави, че Холандия е страна, която е крайна точка на нелегалните мигранти.
„Ние все пак трябва да покажем солидарност", убеден е още Кундерс.

Той намекна за това, че трябва да се гледа към създаването на т.нар „горещи" точки, но отказа да навлиза в подробности.
„Несигурността, която ни обгражда, предизвиква необходимостта да стоим рамо до рамо", напомни външният министър на Холандия.

С поглед към страната ни и по темата за бежанската криза Кундерс посочи, че ясно вижда как от страна на България се обръща сериозно внимание на контрола на границите.

Трябва да работим по ефективно по отношение на разрешаване на кризата. Очевидно е, че бежанците ще продължат да растат на брой", коментира още холандският министър.

Той не пропусна и ситуацията в Сирия, като вмъкна - „доста съм разтревожен от политиката на руската страна в момента".

„Позициите ни съвпадат", разкри от своя страна и министърът на външните ни работи Даниел Митов. По темата с бежанците външният ни министър също увери, че България се справя добре с охрана на външните ни граници.

„Намерихме безкрайно много общи позиции по всички въпроси, които вълнуват българското общество и цяла Европа", разказа още за срещата Митов. Той отбеляза още, че Холандия е най-големият инвеститор у нас, като от 1996-та до 2014-та година преките инвестиции в страната ни от страна на Холандия са над 7 млрд. евро.

По-късно министърът на външните работи на Кралство Нидерландия Берт Кундерс разговаря и с премиера Бойко Борисов, който е уверил, че България високо цени отношенията си с Холандия.

Министър-председателят Борисов изрази задоволство от отличното взаимодействие в сферата на правосъдието, полицейското сътрудничество и борбата с трафика на хора. „Разчитаме на подкрепата на Холандия във връзка с подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.", каза още премиерът Борисов.

На срещата е обсъден и миграционният натиск в Европа, като министър-председателят изрази благодарност за помощта, която Холандия оказа за решаване на проблема с бежанците у нас. Премиерът Борисов и холандският външен министър се обединиха около разбирането, че справянето с бежанската вълна изисква общи действия и солидарност.