Още първия ден бях уведомен за това, което се случва във ВМА и назначих проверка. Установиха се много неща - от неизпълнение на договори до поръчки без конкурс.

За това, че отдавна се знае за нередностите във Военномедицинска академия потвърди военният министър Николай Ненчев в студиото на БиТиВи.

Като "безумия" два пъти военният министър определи много от нещата, които е прочел в одитния доклад за дейността на Военна болница - "Там са се случвали безумия, нека така да го нарека."

Припомняме, вчера ген Тонев - дългогодишен ръководител на ВМА - подаде оставка като депутат от ГЕРБ и председател на здравната комисия в парламента след като журналистическо разследване направи публични злоупотреби в болницата и по-конкретно в Дерматологичното отделение, откъдето тръгва кариерата на генерала. Оказа се обаче, че прокуратурата е образувала досъдебно производство още преди месец.

Ненчев посочи, че веднага след като е разбрал за нередностите е назначил пълна проверка. Вече са прекратени някои договори, чрез които са източвани пари от ВМА. Само за няколко месеца дълговете в болницата са намалени с 27 милиона лева. Ненчев обясни обаче, че не всички договори с външни фирми могат да бъдат прекратени на момента, тъй като по тях има и неустойки. "Срамувам се от това, което се случва там", коментира Ненчев и даде пример с порциона във ВМА, който дълго време е бил 14 лв. срещу сумата от 3.5 лв. в Пирогов.

Подадената оставка на ген. Стоян Тонев предизвика бурни дебати в пленарна зала, разказване на спомени от парламентарната трибуна. Депутатите гласуваха оставката.
Още...

Нередности за болницата договори има в областта на чистотата, храната, включително и при използването на скенера. Т.е. нарушенията не са само към клиниката по дерматология, а и по други звена. Николай Ненчев отказа да предоставя на този етап конкретни факти.

По отношение на подозрението за унищожаване на документи, както и по конкретиката за закупуване на определена техника, военният министър отказа да коментира с аргумент, че нито е здравен специалист, нито експерт по одита и каза, че ще изчака проверяващите органи и прокуратурата да си свършат работата докрай.
Лично пред него ръководителят на одита в разговор вчера е определил нарушенията като "тежки", а и продължаващи години.

Затова Ненчев се обърна към прокуратурата с молба за "наистина бързо съдопроизводство".

Министър каза, че е провел няколко разговора с ген. Тонев, в които темата с финансовото състояние на ВМА е обсъждана. По думите на Ненчев тезата на бившия ръководител на ВМА е, че тези дружества допринасят положително за болницата. "Въпрос на морал е, допълни Николай Ненчев.

Министър Николай Ненчев каза още, че възнамерява да бъде безкомпромисен спрямо откритите нарушения и в други направления. Като такова той посочи схема, при която се обявява конкурс за ушиване на дрехи за военните, като конкурсът се печели от фирма, която след това възлага на собственото интендантско да ушие самите дрехи. В крайна сметка една униформа излиза на военното министерство 240 лв., при пазарна цена от 80 лв.

В студиото Николай Ненчев за пореден път увери, че в България не се извършва никаква мобилизация.

По отношение на Центъра на НАТО, който ще бъде базиран в София, Ненчев каза, че не са поемани никакви допълнителни ангажименти и заплатите на служителите от партньорските страни няма да се изплащат от бюджета на българското военно ведомство.