сн.- emaxpress

МВР е готово да изключи от Закона за електронните съобщения специалния интерфейс.

Това обяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов след среща с представители на инициативния комитет „България не е Биг Брадър! 2010 не е 1984", който се обяви против закона.

Притеснението на обществото е заради евентуални злоупотреби с данните от комуникацията в интернет и по мобилните телефони.

МВР обаче постави условие, за да се откаже от интерфейса.

Ако се откажем, някой трябва да гарантира, че в най-кратки срокове - в рамките на 2 часа, ще можем да получим информацията от мобилните оператори, която ни е нужна, обясни Цветанов.

По думите му, ако МВР се откаже от интерфейса, ще се откаже и от главоболието по всяко време да бъде обвинявано за злоупотреби с информацията.

Ако се откажем, някой трябва да гарантира, че в най-кратки срокове - в рамките на 2 часа, ще можем да получим информацията от мобилните оператори, която ни е нужна.
Ц.Цветанов

Министърът на вътрешните работи посочи, че за да се стигне до компромисно решение в момента МВР подготвя два варианта на закона, въпреки че той вече е приет на първо четене в парламента.

В единия е включено изграждането на интерфейс, а в другия не.

Цветанов съобщи още, че във вторник ще се проведе повторно обсъждане на ЗЕС в парламента.

По думите му, ако се приеме да няма интерфейс, мобилните оператори ще трябва да реагират веднага на искане на МВР за достъп до информация. Обмислят се и санкциите, ако те не регистрират в срок - ще се наказват с глоба или отнемане на лиценз.

Не искаме министерството да бъде посочвано като институцията, която репресира българските граждани, искаме да сме в помощ на обществото, допълни министърът на вътрешните работи.