2000 глоба с наказателно постановление ще трябва да плати турският гражданин, който се опита да пренесе през границата препариран африкански лъв без да има необходимите за това документи. Глобата е наложена от експертите на РИОСВ в Хасково.

Припомняме, граничарите на КГПП "Капитан Андреево" откриха в буса на турски гражданин, пътуващ от Виена за Ирак, препариран африкански лъв.

Той е представил фактура за покупка, но без необходимите документи по CITES (Конвенцията по международната търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна).

Деянието му е в нарушение на Закона за биологичното разнообразие.

Експертите на РИОСВ са проверили през миналия месец 179 обекта и са дали 77 предписания за отстраняването на допуснати нарушения, посочват още от екоинспекцията.

Издадени са и наказателни постановления по 1400 лева на кметове на три населени места в областта, защото не са осъществили контрол по събирането на битовите и на строителни отпадъци на определените места.

Санкции са наложени на кметовете на харманлийското село Славяново, на хасковското село Корен и на с. Лозен, община Любимец, уточняват от инспекцията.