Във връзка с противоречиви публикации в медиите относно евентуалната приватизация на най-емблематичната болница за спешна помощ в България - УМБАЛСМ „Пирогов",  ръководството на Българския Червен кръст изразява своето сериозно безпокойство за бъдещето на Спешния институт, който е с ключова роля за националната сигурност на страната.

При условие, че УМБАЛСМ „Пирогов" бъде одобрен за продажба, от БЧК имат готовност да предприемат действия по възстановяване на собствеността си, като се ангажират да запазят изцяло предмета на дейност на националното здравно заведение, заявяват категорично от БЧК и припомнят накратко историята на болницата, която започва с дарение на червенокръстката организация.

Болницата „Пирогов" е създадена преди 115 години именно от Българския Червен кръст под името „Болница Червен кръст" и върху имот, който е дарение на организацията.

През 1949 г. болницата преминава към Софийски градски народен съвет и в края на 1950 е превърната в Спешна градска болница, все още с името „Червен кръст".
През 1951 г. тя става Институт за бърза медицинска помощ и получава името на великия руски хирург Н. И. Пирогов.

Припомняме, само час преди БЧК да разпространи тази своя позиция стана ясно, че правителството има намерение да оттегли законопроекта, който дава възможност за приватизация на болниците.

Решението е било взето след като премиерът Бойко Борисов събра представители на парламентарно представените партии, здравния министър Петър Москов и социалния министър Ивайло Калфин на председателски съвет в кабинета на Цецка Цачева. Целта на разговорите бе министър-председателят да издейства подкрепа за предлаганите от Министерския съвет реформи в сектор Здравеопазване и по отношение на пенсионирането. Явно обаче това не е станало.