Българското външно министерство критикува кампанията на Великобритания срещу евентуален „прилив на българи и румънци".

Типът говорене, използван в кампанията във Великобритания срещу евентуален „прилив на българи и румънци" след 1 януари 2014 г., не съответства нито на ценностите, нито на принципите на ЕС", заяви външният министър Николай Младенов пред журналисти в Брюксел, допълвайки, че „това особено важи за страна, която е водеща във всички международни формати за отстояването на човешките права".

Според него няма опасност българските и румънските граждани да "залеят" Великобритания след 1 януари догодина. Той даде за пример Ирландия, където след отварянето на местния пазар на труда за български граждани, „притокът" им се е увеличил само с 930 души.

По повод изискванията за отпадането на ограниченията за достъп до трудовия пазар на ЕС за българи и румънци догодина, Младенов уточни, че този въпрос не засяга единствено Великобритания, а представлява край на преходния период, договорен в хода на присъединяването на България и Румъния към ЕС.

По този въпрос няма нито стъпка назад, нито стъпка встрани от задълженията по европейското законодателство", заяви той. Българският министър поясни, че ако страна от ЕС иска да преразгледа своята система за социално подпомагане, ако се страхува, че с нея може да бъде злоупотребено, това може да се направи, но по начин, който не е дискриминационен.

Николай Младенов съобщи, че днес е имал подробна среща с британския министър на външните работи Уилям Хейг. Двамата са обсъдили както кампанията, така и въпроса с разрешителните за работа за български студенти, чието скорошно уреждане се очаква.

В белгийската столица Младенов участва в заседанието на Съвета „Външни работи" на Европейския съюз. По темите на днешната среща министърът отбеляза, че желанието на всички в ЕС е да бъде намерен политически изход от кризата в Сирия. Истинското решение на проблемите обхваща изготвянето на ясен план за преход, сдаването на властта от Башар Асад, избори и национално помирение.

Николай Младенов изрази тревога от нарастващите сигнали, че конфликтът може да прескочи границите на Сирия.