Бившият ирански президент Мохамед Хатами призова за референдум относно преизбирането на Махмуд Ахмадинеджад.

Според него това е единственият начин, по който ще бъде прекратена следизборната криза в страната.

Предложението на Хатами е разпространено от няколко реформистки интернет сайта, съобщава АП.

Според бившия президент иранците са изгубили вярата си в политическата система след изборите на 12 юни.

Припомняме, опозицията обвини Ахмадинеджад, че е преизбран с измама, а изборните резултати са фалшиви.

По този повод хиляди демонстранти излязоха по улиците на Иран като се стигна до ежедневни масови безредици и множество сблъсъци между симпатизанти на Ахмадинеджад и неговите опоненти и полицията.

От началото на протестите, според официални данни, са загинали най-малко 17 души, около 140 са ранени, а 1400 са арестувани.

Над 40 журналисти и "кибер дисиденти" са били задържани в Иран след президентските избори.

Все още е твърде рано да се каже, дали предложението за референдум ще бъде сериозно разгледано от институциите, но това изглежда е поредното предизвикателство пред духовния лидер на Иран Аятолах али Хименей, коментира АП. Последната дума по държавните въпроси в Иран е негова.

Припомняме, Хименей призна изборните резултати за валидни.

Миналата седмица и бившият президент на Иран Али Рафсанджани призова за освобождаването на задържаните ирански опозиционери по време на протестите в страната.

В своето първо изказване след победата на Ахмадинеджад бившият държавен глава заяви още, че дори и в момента голям брой хора в страната подлагат на съмнение изборните резултати. Той беше силен поддръжник на основния опонент на преизбрания президент Ахмадинжеджад - Мусауи.

Тогава БиБиСи коментира, че речта на бившия президент може да даде началото на сериозна конфронтация между правителството в лицето на Ахмадинеджад и опозицията.