Качествено образование, висококвалифицирани учители, малки паралелки, добра организация и управление, иновативни подходи, мобилност, сигурност и стабилност.

Това са основните предимства на частните училища, които правят този вид образование привлекателно за учениците и родителите им.

В хотел „Радисън" беше открито традиционното изложение „Частни училища 2011", организирано от Българската асоциация на частните училища (БАЧУ). В изложението се включиха десетки частни училища и детски градини, учебни и консултантски центрове за обучение.

Председателят на БАЧУ Милка Славчева откри изложението в присъствието на депутати, ръководители и експерти от МОМН, РИО- София град, СО, СОС, директори на частни училища, много ученици и родители, като изтъкна, че информираният избор е изключително важен.

Тя посочи, че целта на изложението е да направи публично достояние постиженията и резултатите от дейността на частните училища и детски градини и да предостави актуална информация на ученици и родители за условията и програмите за обучение през учебната 2011/2012 година.

В представянето се включиха едни от най-успешните частни детски градини като „Веда", „Дрита", „Джани Родари", „Цветен ден".
Основните и средни частни училища бяха представени с изложение на „Рьорих"; „Еспа", „Питагор", „Д-р Петър Берон", а от езиковите и професионални гимназии взеха участие „Банкер", Евростандарт", Първа математическа гимназия и ПЧАГ „Уилям Шекспир".

Двудневното изложение трябва да улесни учениците и техните родители при избора на училище.

За своето 19-годишно съществуване частните училища се утвърдиха като авторитетни учебни заведения, изтъкнаха организаторите. В условията на финансова криза частните училища отговарят на обществените очаквания с високо качество на обучението и ефективна организация на учебно-възпитателния процес, допълниха още те.