Китай е изпратил два кораба да патрулират във водите около остров Сенкаку (Дяоюйдао), след като Япония продължава процедурите по национализирането на острова, съобщава Синхуа.

Вчера японското правителство прие официално решение за закупуване от частните собственици на остров Сенкаку въпреки силните протести от страна на китайското правителство.

Тази сутрин японското правителство е подписало контракт с фамилията Курихара, която твърди от японска страна, че е „частният собственик" на островите Уоцуридзима, Китакодзима и Минамикодзима, съобщава японската телевизия NHK.

По-рано Пекин обяви, че сделката е незаконна и недействителна, напомняйки на Япония, че територията принадлежи на Китай.

Външното министерство на Китай предупреди японското правителство, че претенциите за архипелага са претенции към териториалния суверенитет на Китай и предупреди, че ако Токио не се откаже от подобни действия инцидентът може да доведе до „сериозни последствия".

По информация на агенция Синхуа рано тази сутрин два китайски патрулни кораба са навлезли в района на Сенкаку, за да контролират ситуацията в региона и да защитят суверенитета на Китай.

Според постигнатото споразумение с фамилията японското правителство ще закупи три от петте необитаеми острова в архипелага. Продажбата се оценява на 26.15 милиона долара.

Япония твърди, че държи острова от 1895 година, докато Пекин напомня на Токио, че на японските карти от 1783 и 1785 година островът е обозначен като китайска територия.

След Втората световна война той попада под контрола на САЩ и през 1972 година е предаден на Япония.

Тайван и Китай смятат, че Япония притежава острова незаконно. От своя страна Токио твърди, че Китай и Тайван са проявили претенции през 70-те години на 20 век, след като е станало ясно, че районът е богат на полезни изкопаеми.