ЕК ще отнеме правата на две български агенции да управляват еврофондове по програма ФАР.

Това е записано в доклада за управлението на европейските пари в България, съобщава БНТ.

Става дума за Изпълнителната агенция ФАР в Министерството на регионалното развитие и благоустройството и за Централното звено за финансиране и договаряне в Министерство на финансите.

Общата засегната сума е над 600 милиона евро. В доклада на ЕК се казва още, че липсва воля за справяне с финансовите измами в България и че липсата на резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност предизвиква сериозна загриженост. 

Припомняме, вчера Ройтерс цитира източник от Брюксел, според който ЕК ни санкционира, спирайки 500 млн. евро от предприсъединителните фондове.

По информация на БНТ ЕК разглежда усвояването на еврофондовете в България на 9 страници, започвайки с твърдението, че в България административният капацитет е слаб и че са налице сериозни съмнения за измами и конфликт на интереси при възлагането на поръчките.

Най-сериозно е положението с програма ФАР, където Комисията пише, че ще оттегли решението, с което дава право Изпълнителна агенция ФАР в регионалното министерство и Централното звено за финансиране и договаряне във финансовото да сключват договори.

Записана е и закана вече усвоените суми да бъдат преразгледани и евентуално изискани обратно от България.
Общата засегната сума по ФАР е 610 милиона евро, от които 250 още не са договорени.

В доклада са описани и спрените 100 милиона по програма САПАРД и 114 милиона по ИСПА и се казва, че през есента ще има решение дали да бъдат възобновени плащанията.
Причините за проблемите Комисията вижда в слабостта на администрацията и съдебната система.

Разследванията на европейската служба за измами ОЛАФ установили, че българските магистрати имали навика да разделят големи дела на малки дела и така да затрудняват разследванията по тях.
Има и често изтичане на поверителна информация със силни съмнения за намеса на организираната престъпност, пише още в Доклада.

В заключенията си Комисията пише: администрацията е с ниски заплати и е податлива на корупция, липсва воля за бързо справяне с финансовите измами, липсата на резултати в борбата с корупцията по високите етажи и организираната престъпност, предизвикват загриженост.

В текста има и предупреждение, че ако няма спешни действия фондовете може да бъдат изгубени. Към България са отправени препоръки да не назначава висши чиновници при съмнения за конфликт на интереси, да засили проверките на място и одитите върху усвояването на европари, властите бързо да изискват пари обратно при нередности, по-често да се уведомява Комисията.

Брюксел приветства назначаването и работата на вицепремиера Плугчиева и призовава България да направи така, че европарите да достигат до редовите граждани, без средставата да бъдат източвани от „корумпирани чиновници, свързани с организираната престъпност".