Поредицата от подготвителни прояви за срещата на върха на Г-8 след 3 седмици ще продължи утре с разговори на финансовите министри на седемте най-развити индустриални държави плюс Русия.

Това е третата от началото на годината среща в този формат, отбелязва Дойче веле. В курорта Швийлозее край Берлин финансовите министри отново ще обсъждат трудни теми като спорните Хедж-фондове и финансови въпроси в развиващите се страни и страните в преход.

Утре вечер германският домакин - финансовият министър Пеер Щайнбрюк е поканил на разходка с корабче по езерото своите колеги от групата на осемте.

Пълна хармония в разговорите между тях обаче не се очаква, защото по най-важната тема - тази за Хедж-фондовете, германският домакин отново ще срещне силна съпротива от страна на британците и американците.

На срещата в Есен през февруари Пеер Щайнбрюк сложи началото на дебат за това, как да бъдат направени по-прозрачни тези високо спекулативни и твърде рискови финансови инструменти. Германският финансов министър обаче вижда основание за известен оптимизъм.

На срещата в Швийлозее не се очаква да бъде постигнато съгласие около бъдещия кодекс за поведение. Темата обаче присъства в дневния ред на разговорите, както и другата - за подобряване на обществения финансов сектор в развиващите се страни. Темата е важна, защото финансовите министри от Г-8 гледат на нея като на инструмент в борбата срещу бедността. Заради това те са поканили колегите си от Гана, Нигерия, Мозамбик, Камерун и Южна Африка, както и председателя на Африканската банка за развитие.

Още една тема, обсъждана на първата среща в Есен, трябва да получи повече конкретика в Швийлозее - разширяването на капиталовите пазари в страните в преход. С подобряването на кредитния пазар се цели да бъде намалена податливостта към кризи в страните в преход.

Чак на финала на срещата финансовите министри ще се занимаят със състоянието на световната икономика. Една от причините е, че в момента тя се развива отлично. А понеже има намаляване на инфлационния натиск, съответно това означава и понижаване на потенциалните рискове. Единствено високите цени на енергията създават по-сериозни грижи, се казва в проекта за заключителен документ, който трябва да бъде приет в събота.