Около 5 400 имигранти са влезли в Хърватска досега, избягвайки Унгария, съобщават местни медии, цитирайки данни на Хърватския червен кръст.

От сряда сутринта те започнаха да пристигат в страната с автобуси от Сърбия, след като унгарските власти затвориха границата. През следващите дни се очаквали още около 4000 имигранти, които ще бъдат настанени в пет приемни центъра.

Хърватският вътрешен министър Ранко Остоич посочи в бежанския център в Товарник, че местната полиция има пълен контрол на хърватската граница, но ако имигрантите продължат да пристигат на големи групи, Хърватия ще трябва да обмисли друг начин за справяне с проблема.

Премиерът Зоран Миланович от своя страна увери, че Хърватия била напълно готова за приемане на имигранти и че нямало да им се пречи да отидат там, където желаят. Според външния министър Весна Пусич страната била готова да се справи с няколко хиляди, търсещи убежище, но за десетки хиляди не е готова.

Междувременно по данни на германската полиция още 9 100 имигранти са влезли в Германия за последното денонощие. Германия е крайната цел на много от имигрантите, докато Европейският съюз остава разделен по въпроса как да се справи с кризата.