БСП най-вероятно ще бъде в опозиция, заяви лидерът на столетницата Михаил Миков два дни преди първото заседание на новия парламент.

По-голямата част от партийните членове са за оставане на БСП в опозиция, каквото място й е отредил и българският избирател, коментира Миков пред БНР денс преди пленума на социалистите.

По думите му и в Европа, и вътре в страната има хора, които смятат, че е проява на национална отговорност участие в управлението.
„Проява на национална отговорност, каквато БСП винаги е имала, е и участие в опозиция, която контролира управлението, гарантира спазването на принципи и упражнява контрол върху функционирането на изпълнителната власт", категоричен е лидерът на левицата.

Миков потвърди, че среща между БСП и ГЕРБ ще се състои и тя ще бъде на лидерско равнище.
„Това не означава задкулисни договорки. Оформя се дясно управление на страната и важното е да се укрепва доверието в институциите, да се прокарва политика, която обществото одобрява и има нужда. Това е главната задача на бъдещото управление и това, което би могло да даде стабилност в нестабилната обстановка", коментира Миков.

Лидерът на БСП изтъкна още, че в България няма предпоставки за голяма коалиция, каквато има в Германия. Според него обаче при широка коалиция - политическото размиване е толкова голямо, че рисковете са не за една или друга партия, а за това, че се подкопава стабилността на политическия живот. В този случай много хора биха останали непредставени.

Миков е категоричен, че голямата криза на политическото доверие, не само в България, но и в Европа, е породена от трупаните години наред компромиси по отношение на политическите платформи. Според него в демократична среда липсата на опозиция води до злоуотреба с власт.