Русия е взела решение да доставя на Украйна по 500 000 тона въглища месечно, за да може тя да разреши енергийните си проблеми. Това заяви руският вицепремиер Дмитрий Козак, цитиран от ТАСС. „Ако бъде постигнато допълнително споразумение, ние сме готови да доставим още 500 000 тона, общо 1 млн. тона въглища на Украйна, за да й помогнем да реши енергийните си проблеми", заявява Козак.

Енергоносителите ще бъдат доставяни при преференциални условия - на същите цени, на които се продават на вътрешния пазар в Русия.

Решението е взето по искане на Украйна. Козак изрази надежда, че това ще помогне да се гарантират надеждни енергийни доставки до Крим. „Не беше постигнато споразумение. Споразумението с Крим не е подписано. Въпреки това решението за доставките е взето условно.

Междувременно министърът на горивата и енергетиката на Крим Сергей Егоров съобщи, че Украйна доставя електроенергия на полуостров Крим в ограничен режим. Заради недостига на електроенергия в Крим ще се наложи да продължи режимът на тока, уточни той.

Русия също така ще доставя електроенергия на Украйна. Дмитрий Козак обаче не спомена за какви количества става въпрос.

От своя страна говорителят на Путин - Дмитрий Песков също потвърди информацията за доставки на въглища и електроенергия. Той, заяви, че руските доставки за Украйна без предварително заплащане доказват добрата воля на руския президент Владимир Путин да предоставя реална подкрепа за украинския народ.

По-рано говорителката на украинското министерство на регионалното развитие Надежда Петруниак отрече появила се на сайта на ведомството информация, че Русия се е съгласила да доставя горива на Украйна без заплащане. Тя обяви, че анонимни хакери са атакували интернет сайта на министерството и са публикували измислица, че Русия се подготвя да осигурява енергия на Украйна без заплащане.

„Очевидно е, че сайтът е бил нападнат от анонимни хакери. Пресслужбата на министерството не е публикувала никаква подобна информация от свое име или от името на други пресслужби или длъжностни лица", заявява тя.

Петруниак посочва, че Министерството на регионалното развитие няма никаква информация относно енергийните доставки от трети страни и не е в състояние да я публикува, защото това е от компетенциите на друго министерство.