Папа Франциск осъди това, че екстремистите по света изопачават религията, за да оправдаят насилието. Той заяви това, пристигайки в Албания, балканска страна, в която християни и мюсюлмани по време на комунизма са били подложени на брутално религиозно подтисничество, но днес живеят и работят заедно в мир, съобщава AP.

Мерките за сигурност покрай визитата на папата са изключително засилени заради информации, че бунтовници, които се обучават в Ирак и Сирия, са се върнали и могат да са заплаха за папата.

Ватиканът настоява, че не са предприети никакви по-специални мерки, но AP отбелязва, че контактите на папа Франциск с тълпата са били много по-малко в сравнение с негови предишни визити в чужбина. Колата му с открит покрив преминала бавно по главния булевард на Тирана, но не спряла нито веднъж, за да може да поздрави вярващите, както обикновено. Той само целунал няколко бебета в края на пътя, приближавайки площада, където отслужи света литургия.

В речта си пред албанския президент Буяр Нишани, официални листа и членове на дипломатическия корпус, папата заяви, че религиозната хармония в Албания е вдъхновяващ пример за света, който показва, че съвместното съществуване между християни и мюсюлмани не само е възможно, но е и полезно за развитието на страната.

Това е първата визита на папа Франциск в страна с преобладаващо мюсюлманско население откакто екстремистите от „Ислямска държава" започнаха репресии срещу християните в Ирак, членове на религиозни малцинства са убивани, преследвани и принуждавани да напускат домовете си.

Мюсюлманите съставляват около 59 % от населението на Албания.