Около 300 десантчици от американските войски пристигнаха в Украйна, за да обучават армията на страната, която се бори с проруските сепаратисти в източната част на държавата, се казва в съобщение на армията на САЩ, предаде „Франс прес".

Войниците от 173-та Въздушнодесантна бригада пристигнаха във вторник и сряда в Яворов, Западна Украйна, където в продължение на 6 месеца ще обучават три батальона с украински войници, подчертава се още.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че тези действия водят до сериозно дестабилизиране на ситуацията в Украйна и до проблем с изпълнението на споразуменията от Минск.

Преди няколко дни Канада обяви, че ще изпрати около 200 войници в Украйна, които ще се присъединят към САЩ и Великобритания в обучението на украинската армия. Войниците ще се присъединят към американските и британските си колеги най-рано това лято. Мисията ще продължи до 31 март 2017 година.

Повечето канадци се очаква да бъдат настанени в тренировъчен център на НАТО в град Яворов до границата с Полша. Други инструктори ще бъдат разположени в център на военното министерство на Украйна в Каменец Подолски.