Трябва да имаме готовност да изпратим контингент зад граница, заяви пред БНР ген.-лейтенант от резерва Атанас Самандов, секретар по отбрана и сигурност на президента Росен Плевнелиев. "Един път е бежанската вълна. Другият момент - може да възникнат различни провокации по нашите граници, ние трябва да имаме готовност.

Като член в НАТО и ЕС може да се наложи да изпратим определен контингент на различни места според това, което сме декларирали в договорите с тези организации. Ако искаме действително да имаме сигурност, ние не трябва да чакаме събитията да се случат, а да имаме превенция", заяви ген. Самандов, който командваше спецсилите.

Запитан дали наистина е необходимо да се купува ескадрила, както министърът на отбраната Николай Ненчев заяви в интервю за вестник "Сега", генералът от запаса Самандов отговори, че ресурсът на самолетите, които имаме във ВВС, е много малък.

Движението и въздушното разузнаване в Черноморския регион стана много по-голямо от това, което беше преди години. Това изисква да има дежурни сили и средства, които да изпълняват задачи.

"Необходимо е част от тази техника да се приведе в нормално състояние и трябва да се купи нова техника, която да не ни поставя в зависимост от тези, срещу които водим дежурство. Тази техника трябва да се купи предварително, за да има време за усвояването й, срок от 2-3 години е необходим за това.

"Разбира се, че е необходима ескадрила", каза ген. Самандов. "В тези девет проекта, които ще се разглеждат на консултативния съвет, има и проект за създаване на българска бронирана машина заедно с партньори.

"Не е казано, че необходимите около 4 милиарда лева за армията трябва да се извадят в момента, това може да е продължителен период от 10-15 години", каза генералът.

"Определени са девет проекта, приоритетно трябва да се разгледа придобиване на нов самолет, за бронирана бойна машина, за домодернизиране на фрегатите, на системата 3D радарите, борбата за киберзащита, която трябва да се направи, специализиран център за управление на съвместното командване на силите", заяви Самандов. Той даде 10-годишен период на развитие на проектите.