Българските производители не могат да получат парите си от две години от голяма търговска верига. За това сигнализираха от Съюз „Произведено в България" на пресконференция и дори обявиха името на търговската верига, която бави плащанията си.

Става дума за четвъртата по големина верига у нас - „Карфур", а изчисленията на съюза показват, че родните производители не са получили вече около 20 млн. лева от „Карфур".

Именно заради това от „Произведено в България" се опасяват, че въпросната търговска верига е изпаднала практически в несъстоятелност, като може би се подготвя умишлено и нейният фалит. Поради тази причина на пресконференцията днес от съюза сравниха неплащанията от страна на „Карфур" с фалиралата КТБ.

„Случаят доказва за пореден път, че в България може да се правят схеми", предупреди Лукан Луканов от Съюза на малкия и средния бизнес.
Той обърна внимание и на това, че именно „Карфур" не третира равно българските производители, като например много голяма част от българските стоки не са изложени в магазините на "Карфур".

Кънчо Стойчев от „Произведено в България" потърси и други прилики между търговските вериги у нас и случая „КТБ". На първо място това е мащабът, като за доказателство посочи, че международните супермаркети у нас за храни и други стоки имат над 10 млрд. лева годишен оборот. „Това е по-голямо като мащаб от КТБ", подчерта Стойчев.

Като друга прилика той изтъкна фактът, че КТБ е била банка менте, а световните супермаркети у нас също са магазини менте.

Друг признак за близост между фалиралата банка и големите магазини е и безотчетността.
90 на сто от търговските вериги не публикуват отчетите си и се оправдават, че това е търговска тайна. Плащат глоби от 1000 и 2000 лева и отново не публикуват", обясни още защитникът на родните производители.

От Съюз „Произведено в България" използваха момента и се обявиха категорично за промените в Закона за защита на конкуренцията, известен още като закон за търговските вериги.

Нашият проблем с търговските вериги е неравното третиране на българските производители", посочи Лукан Луканов. Смисълът от закона, който вече е разглеждан няколко пъти в няколко парламента, е равното третиране за всички, убедени са от „Произведено в България".

Именно заради промените в закона те обърнаха внимание и на историята на разглеждането му и определиха президента Росен Плевнелиев като лобист, който се е изправил срещу България с наложеното вето на закона. От „Произведено в България" отрекоха категорично притесненията на държавния глава, че с подобни промени цените на стоките могат да се увеличат.

Когато падне този рекет върху българските производители, цените ще вървят само надолу", отсече Кънчо Стойчев.

„Никой не е против самите търговски вериги", отбеляза от своя страна и Кирил Вътев от Асоциацията на месопреработвателите. Той обясни, че единственото желание на родните производителите е търговските вериги да спазват тези принципи, които спазват и в другите европейски страни.

Никъде в света няма да намерите магазин на голяма търговска верига в центъра на населеното място", посочи Вътев и припомни, че именно заради големите търговски вериги у нас над 800 хил. малки семейни магазина са със затворени врати, защото не могат да бъдат конкурентни.

Като за финал от Съюз „Произведено в България" призоваха народните представители да приемат такива текстове, които да направят родните производители равни с търговските вериги.