Американският милиардер и филантроп Джордж Сорос счита, че Европейският съюз не обръща достатъчно внимание и дори игнорира финансовото състояние на Украйна. Сорос призовава Брюксел да отдели на Киев допълнително финансиране.

В интервю за BBC 84-годишния финансист заявява, че Европа все още твърде много е заета с разрешаването на финансовите проблеми на Гърция.
Това обаче ще позволи в много по-голяма степен Русия да приложи правилото "разделяй и владей".

"Необходимо е Европа да подкрепи Украйна. За тази цел трябва да се направят две неща. Първо, да се приеме политическо решение за нуждата на Украйна от допълнителна помощ при условие тя да не нарушава режима на прекратяване на огъня и да не влиза в режим на пряко военно противопоставяне. Второ, Европа трябва да открие източник на финансиране., посочва Джордж Сорос.

На въпрос не сгреши ли Европа с приоритетите си, Сорос отговаря категорично: "Това беше ужасна, ужасна грешка на Европа. Затова и Европа трябва да се събуди. Положението е много по-сериозно, отколкото хората си мислят. На карта сега е поставен въпросът за оцеляването на Европа."
Финансистът счита, че настоящата ситуация, в която се намира Старият континент, несъмнено би опечалила създателите на Общността.

"Аз изцяло вярвам в първоначалния модел на ЕС. Считам, че този модел въплъщава идеята за откритото общество, на която аз оставам предан", допълва Джордж Сорос.

Припомняме, преди две седмици МВФ взе решение да отдели повече от 17 млрд. долара за Киев в рамките на четиригодишна програма за финансова помощ срещу провеждането на реформи в икономическия сектор.