Над 20 духовници от цяла Европа запяха ''Многая лета'' в Министерски съвет и благословиха премиера Бойко Борисов.  Духовниците са на визита в България по повод 40-годишнината от интронизацията на патриарх Максим. Високопоставените религиозни водачи бяха посрещнати лично от премиера, който се здрависа с всеки един от тях в началото на срещата.

В приветственото си слово премиерът благодари на духовниците, че са уважили празника на патриарх Mаксим. Аз лично съм много щастлив, че вече Българската православна църква е единна. Минахме през много перипетии в последните години, но мисля, че сега вече българските православни християни имат възможност да се молят, да вярват и да имат добри пастири, заяви Бойко Борисов.

Въпреки че бяхме упреквани от опозицията, че даваме толкова пари за църквата, аз мисля, че те са малко, защото в църквата българските граждани стават по-добри и вярата им, моралът им се увеличават, когато дойдат на вашите служби, подчерта Борисов.

По думите му, правителството не брои колко джамии има у нас, а колко църкви и параклиси са построени. Tой припомни, че миналата седмица в Созопол беше открита изключително красива църква, където са мощите на Свети Йоан. Министър-председателят изтъкна, че в този район има над 20 църкви, които ще бъдат разкопани, консервирани и ще бъде направен музей.

Колкото повече се обединяват Балканите, толкова по-добре за нашите народи и се надявам църквата да помага в тази посока, коментира министър-председателят. Въпреки кризата в България, продължаваме да строим нови храмове, ремонтираме старите, реновираме манастири, изтъкна още той. Без да се месим в църковните  въпроси, опитваме се да помагаме както можем и се надявам, че сте доволни от 2-годишното управление на ГЕРБ, коментира още Борисов.

От името на патриарх Максим и Светия Синод видинският митрополит Дометиан изрази огромното уважение на православната ни църква към премиера Борисов. По думите му той е ръководител на изпълнителната власт, която е най-близка до народа и неговите проблеми.

Според него сърдечното, благородно, християнско и родолюбиво отношение на министър-председателя личи във всичко, което той прави. Митрополит Дометиан му благодари и за това, че дава и оскъдното за българската църква. Той допълни, че премиерът чувства необходимост да го прави, защото по този начин българският народ става по-градивен, благоденствен и по-добър. По думите му доброто отношение на премиера идва от неговото семейно възпитание и християнска вяра.

Дометиан благодари и за друг жест на Борисов - това, че отдава правителственият самолет, който вече години наред пътува до Йерусалим за свещения огън и го пренася в България.

Тук на българска земя имаме достойни ръководители, които се грижа с любов и достойнство за земята, историята и народа, посочи той. Видинският митрополит използва няколко цитата от Евангелието, с които сравни постъпките на премиера: „По плодовете им ще ги познаете. Добрият лозар изразява сухите пръчки и ги хвърля в огъня, за да даде възможност на младото и живото да се развива. В любовта страх няма", изброи Дометиан.

Той поздрави Борисов за „възхитителната, градивна, народно-политическа дейност и подчерта, че в делата му няма лицемерие и не поддържа хора, които не го заслужават.

Ежедневно Ви виждаме от Брюксел до просторите на България и чужбина, да откривате магистрали в различни населени места, продължи с хвалебствията си видинският митрополит. На сбогуване с духовниците премиерът Борисов им пожела да изпратят много поздрави на страните, от които са дошли и добави, че има още много съчки за рязане.