Интересът към биопродуктите се засилва от страна на потребителите, но и от страна на производителите. Това мнение изрази пред БНР Албена Симеонова от Българската асоциация „Биопродукти". Тя е и член на Европейската федерация на организациите, ангажирани с производството, преработката, търговията и науката в биологичното производство.
Ако преди пет години е имало 25 биопроизводители, то сега са 4100, посочи Симеонова. Тя отбеляза, че въпреки засиленото потребление на биопродукти, българите не са напълно наясно с това какво е биопродукт. Именно да бъде изяснено това е и целта на Балкански биофорум, на който е домакин Панагюрище.
Българският потребител бил един от най-малко запознатите в Европа какво представлява биопродуктът. Албена Симеонова коментира, че идеята е да се обясни на хората по какво биологичният продукт се различава от конвенционалния. Най-важната разлика е, че биопроизводителите не използват пестициди, химическа тор и ГМО при производството.
Произведените биопродукти са 100 % здравословни, категорична е Албена Симеонова. Тя отхвърли съществуването на определяните от много търговци като "еко" или "натурални" продукти. Това бил просто търговски трик.
„По пазарите навсякъде може да видите табелки "еко" или "натурален продукт" - такова понятие няма. Понятието, което е прието в света, е "конвенционален" или продукт, произвеждан по конвенционален начин със съответните пестицид и тор", обясни Симеонова.
Биологичният продукт се разпознава по европейското лого - листенце с европейските звездички. Под него пък се изписва номерът на сертифициращата организация.
agent_orange
на 27.07.2015 в 14:39:31 #5Лош ли е районът, веднага лъсват разни химични елементи при лабораторните резултати. Затова се правят и почвени проби, налагат се тежки условия от рода нивата да не граничи с друга. Да е в изолация, да няма риск от замърсяване. Не е въобще лесно биопроизводството и струва адски скъпо, затова и са толкова скъпи тези продукти. Мит е, че не се пръска и третира, че всичко е видиш ли самородно. Няма начин просто, иначе на есен ще пожънеш едно голямо нищо. Третира се и то доста, но растителната защита, стимулация и борбата с вредителите се извършва с много по-скъпи препарати или по-скъпи методи.
gruyo_puyo
на 27.07.2015 в 14:31:04 #4И какво ме грее, че не са използвани "пестициди, химическа тор и ГМО при производството"??? Достатъчно е да е расло в "екологичен", "био" регион от типа на КЦМ Асеновград, необятните Кремиковски полета и т.н....
imid
на 27.07.2015 в 14:02:41 #3tashunko_sapa | 27.07.2015 12:16 "Сладур" по полека с обидите Това което в момента се предлага като биопродукт си е чиста парлама ! Родил съм се , израснал и живея на село ! Минал съм шестдесетте и през целия си живот се занимавам със земеделие !Та по въпроса био продукт не е стока с десетократно по висока цена без никакъв вкус и форма ! Всяко нещо си има цена но трябва да притежава и определени качества а не листче със звездички !
newage
на 27.07.2015 в 13:44:03 #2A това листенце със звездичките значи 5-10 пъти по-скъп продукт...
boris
на 27.07.2015 в 11:39:16 #1На българите всичките ви скъпоструващи измами са му ясни. На вас не ви е ясно...