Десетки хиляди жители на разрушения от земетресението на 12 май район са принудени на напуснат завинаги родните си места.

Само от район Цин Чуан в провинцията прогонените от разрушенията са повече от 30 000, съобщаат световните агенции.

Резултати от геологическите експертизи са показали, че тези райони в голяма степен вече не са годни за живеене - това е зона с повишен риск, където се запазва опасността след земетресението от последващи бедствия - повторни трусове и свличания на земна маса.

Според анализите на Академията на науките в страната през територията на Китай преминават два активни тектонически пояса и съществува голяма вероятност страната да пострада от нови земетресения и размествания на подземни пластове, включително и трусове, силни като земетресението в провинция Вен Чуан.

В Цин Чуан просто няма къде да се живее: 80% от сградите са разрушени, останалите са силно повредени и могат да се срутят във всеки един момент. Някои от населените места са напълно изравнени със земята, съобщава агенция Синхуа.

По последни официални данни на Държавния съвет на Китей жертвите от разрушителното земетресение достигната цифрата от 69 122 души.

373 600 са ранените, а продължават да са в неизвестност 17 991 души.

И в момента в района на земетресението продължават да се засичат остатъчни трусове. От земетресението на 12 май до днес са регистрирани от сеизмолозите 10 252 по-леки труса.