Повече от 300 души са арестувани от италианската полиция при операция, насочена срещу калабрийската мафия „Ндрангета", съобщава БиБиСи.

Част от операцията са и арести, станали на територията на САЩ.

Срещу задържаните са предявени обвинения в пране на пари, участие в организирани престъпни групи, рекет, отвличания, убийства, както и в незаконна търговия с оръжие.

Някои от арестантите са обвинени оказване на натиск за спечелване на договори за обществени поръчки.

Това е най-голямата подобна акция през последните години, като в нея са взели участие над 3 хиляди служители на силите на реда.

Калабрийската „Ндрангета" е една от четирите крупни групировки, действащи на територията на Италия, заедно със сицилианската „Коза Ностра", неаполитанската „Камора" и тази в Пулия.

"Ндрангета" отдавна е излязла извън традиционния си район на действие в южната провинция Калабрия и участва активно в трафика на наркотици от Латинска Америка.

Независимо от факта, че голяма част от „кръстниците" на италианската мафия са в затвора, тя се разраства все повече и повече.

Италианската мафия държи наркопазарите, контрабандата на цигари и оръжие, продължава да контролира много важни сектори на националната икономика и да влияе върху политическия живот в страната, особено в Южна Италия.

Годишните приходи на клановете на мафията се оценяват на повече от 50 милиона евро.