От МЗХ са променили концепцията за директните плащания на земеделците. Това стана ясно от думите на министъра на земеделието и храните Димитър Греков преди последното заседание на Министерския съвет, на което трябва да бъде приета концепцията.

След като на вчерашната земеделска комисия браншови организации „скочиха" срещу предлагания вариант от МЗХ  и изразиха недоволството си от  „раздаването на пари на калпак" на малките стопанства,  след това МЗХ е променило концепцията си, въвеждайки по-строг контрол.

Всички фермери, които искат да получават средства по Схемата за директните плащания, ще трябва да бъдат регистрирани като фермери и да са платили всички свои данъци. С въвеждането на тези условия, Греков увери, че субсидията от 1500 евро няма да бъде разпределяна безконтролно.

По отношение на „апокалиптичната" картина, която чертаят ферметите за „синия език" при животните им, земеделският министър увери, че министерството е взело всички мерки.

„Засега щетите са малки", увери Греков. По думите му само в Кърджалийска област има няколко умрели животни. Преди 15 дни от средствата на МЗХ са отделени 400 000 лв. и днес екипи от държавни ветеринари в Хасковски, Кърджалийски и Шуменски регион извършват дезинфекция.

Греков изрази увереност, че имат ресурса да се справят с проблема и не е необходимо да се „наливат пари" за частните ветеринари за извършването на дизенфекцията.

Междувременно той обясни, че ще отправят искане към Европейската комисия за допълнителни средства. Няма опасност за блокиране на бизнеса с търговията на месо, стана ясно още от думите на земеделския министър.