Евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки е изпратил питане до Европейската комисия относно разпити на български граждани от службите за сигурност на Македония.

Реакцията е по повод акция в градовете Струмица и Кочани, при която активисти на сдружение „Български културен клуб - Скопие" са били привиквани на „приятелски беседи" от скопските служби за сигурност, съобщават от ВМРО.

"Воеводите" предупреждават, че това може да даде отражение на преговорите за присъединяване на Македония към ЕС, още повече, че Джамбазки е част от тази делегация.

В хода на разговорите евродепутатът Джамбазки е изразил намерение да се отправят сериозни критики и по този въпрос към делегацията от Скопие. По програма в двата дни ще бъдат дискутирани темите за политическата ситуацията в Македония, върховенството на закона, реформата в съдебната и административната системи, свободата на словото и медиите.

Ето и целият текст на питането на Ангел Джамбазки до Европейската комисия:

„В Преамбюла на Споразумението за стабилизиране и асоцииране между ЕС и Бивша югославска република Македония, страните на споразумението поемат ангажимент „...да укрепват политическите и икономически свободи, който съставлява основата на настоящото споразумение, както и техния ангажимент да зачитат човешките права и върховенството на закона, включително правата на лица от националните малцинства..."

На 25 ноември 2014 г. председателят на Българския културен клуб в Скопие подаде сигнал за нарушение на правата на граждани от службите за сигурност на БЮРМ - в гр. Струмица и гр. Кочани бяха разпитвани за дейността на Българския културен клуб и за връзките им с българските евродепутати.

Бих искал да попитам:

1. Според Комисията това не е ли явно нарушение на правата на българите в БЮРМ?

2. Какво Комисията възнамерява да направи да защити правото на сдружаване и другите политически и социални права на българите в БЮРМ?"

Ето и разказа на председателя на Българския културен клуб в Скопие Лазар Младенов:

„Случват се интересни работи  в последните няколко дни в два града в Македония наши активисти бяха извикани на т.нар. „приятелски разговори" в службите за сигурност. Хората са разпитвани главно за това кой влиза в офисите ни в Струмица, дали имаме намерение да откриваме още офиси. А те знаят вече, че самата ни работа налага откриването на офиси в още градове. Интересуват ги хората, които идват и ни посещават. Интересът е най-голям към военното министерство, защото те най-вече идват заради панихидите, които отслужваме на българските гробища в Македония. Интересуват се от нашите контакти с евродепутатите и по-специално с Ангел Джамбазки и Андрей Ковачев. Това много ги притеснява, вероятно заради това, че в момента те са най-откритите наши бранители в Европарламента. Първият „разговор" беше в Струмица, където разговорите са се водили директно в офисите на в службите за сигурност. Докато в Кочани нашият човек е извикан в ресторант, в заведение, за да се придаде неформалност на самата среща. Тя обаче не може да бъде абсолютно неформална, когато те се интересуват от детайли дали хората контактуват с мен лично, с Мирослав Ризински, с Андрей Ковачев или Ангел Джамбазки. Не знам какво очакват, ако се продължи с тези деяния. Не може с полицейски методи от 50-60 години те да искат влизат в ЕС".